Becoming a Rabbit: Welke uitrusting heb je nodig?
In een vorige post hadden we het al over een aantal zaken waar je je best over informeert voordat je start met golfen. In deze post gaan we iets dieper in op het basismateriaal dat je nodig hebt om te kunnen starten met golf. Uiteraard hangt de keuze van materiaal vooral van jezelf af, maar sommige zaken worden bepaald door specifieke regels. Kijk ook zeker even na of jouw golfclub geen specifieke regels oplegt rond het te gebruiken materiaal of de etiquette rond kleding.
First things first: win informatie in bij een gespecialiseerde golfzaak
Jouw club heeft wellicht een clubstore, maar golfclubs en andere essentiële uitrusting koop je in een golfwinkel. Ikzelf ging langs bij Golflab in Herent… Dankzij de covid-19 crisis was er een tekort van heel wat grondstoffen die nodig zijn bij het maken van irons, woods, … dus de wachttijd liep op tot 6 weken om een nieuwe set clubs te bemachtigen. Werk je met een set tweedehandsclubs dan heb je dat probleem uiteraard niet.
Desondanks is het een goed idee om nog steeds eens langs te gaan bij de lokale golfwinkel. Je leert er immers de mensen kennen, krijgt zo een mooi overzicht van de verschillende soorten uitrusting die bestaat, en in sommige zaken, zoals bij golflab, kan je ook op virtuele wijze een bal slaan zodat zij jou kunnen helpen om de correcte maat van club te bekomen. Ben je wat groter zoals bij mij het geval is (1.90m), dan heb je wellicht een club of iron nodig die net dat tikkeltje langer is. Gelukkig kan men zelfs op tweedehands clubs onderdelen toevoegen om de club op jouw maat aan te passen.
Welke golfclubs heb je nodig?
Met een paar clubs ben je in principe al voldoende uitgerust om jouw eerste golflessen te starten. Heb je dan een ganse set nodig? Neen, helemaal niet. Een 7-iron en een putter zijn in het begin zeker voldoende. Helaas kon ik alleen een putter kopen want door stockbreuk was een 7-iron niet beschikbaar. Gelukkig boden de mensen van Golflab me een 7-iron op leen aan zodat ik met de lessen kon starten, anders had dat 6 weken wachten geweest!
De extra services die een gespecialiseerde golfzaak aanbiedt is een groot voordeel t.o.v. online groothandels waar je – voorlopig toch althans – nog niet op zulke service kan rekenen .
In het begin kom je al ver met een 7-iron en een putter. Zowel op de driving range als op de chipping en putting oefenvelden kan je met deze twee clubs alle noodzakelijke technieken uitproberen. Je zal snel merken dat een handschoen en eventueel een pet geen overbodige luxe is, vooral als je in de zomer start met oefenen. Daarnaast is ook jouw kleding nog van belang…
Hoe zit het met de etiquette en dresscode?
Als je start kijk je best al wat etiquette regels na. Later gaan we nog dieper in op de etiquette, maar er zijn toch al een aantal zaken in acht te nemen in verband met de kleding die je als golfer draagt. Net zoals bijvoorbeeld voetballers een specifieke outfit hebben tijdens matchen, hebben golfers ook een specifieke outfit tijdens de uitoefening van hun sport. Anders dan bij voetbal is het niet zo dat er specifieke kleuren of door een club opgelegde kledingstukken moeten gedragen worden. Er zijn echter wel regels over het soort kleding dat je kan/moet dragen tijdens het uitoefenen van de golfsport. Hieronder vind je een voorbeeld, maar deze regels zijn quasi universeel in alle golfclubs.
Ik zet nog even alles op een rij:
Toegestaan | Niet toegestaan | |
Mannen | Lange broek, jeans van klassieke snit, bermuda met lengte volgens mode norm. Hemd, polo of golf T-shirt met kraag of rolkraag en mouwen. Golfpet of klep (naar voren gedragen) of hoed. Kousen of sokken verplicht (ook bij short). Golfschoenen zijn verplicht (vaak ook met soft spikes). | T-shirts zonder kraag (zelfs van bekende golfmerken). Polo’s met opzichtige opdrukken, piratenbroeken, shortcut-offs, voetbal of zwemkledij, aanstootgevende kledij, sport- turnpantoffels of crocs, golfschoenen met (hard) spikes. |
Vrouwen | Lang broek, jeans van klassieke snit, golfkniebroek, golfrok of bermuda met lengte volgens mode norm. Hemd of polo met kraag of mouwen, T-shirt met kraag. Golfpet of klep (naar voren gedragen) of hoed. Kousen of sokken verplicht (ook bij short). Golfschoenen zijn verplicht (vaak ook met soft spikes). | Topjes, naveltruitijes, minirok, hotpants, trainingspak, legging, aanstootgevende kledij, sport- turnpantoffels of crocs, golfschoenen met (hard) spikes. |
Wat betekent dit concreet?
Als leek was deze informatie onvoldoende om echt een goed beeld te kunnen vormen van het soort kleding je nodig hebt, gelukkig was er online en via de club wel snel wat informatie te vinden. Een kort overzicht van kledingstukken en merken.
- Investeer in een lange broek of short van een leverancier die sportkleding verkoopt zoals Under Armour of bij een golfmerk zoals Callaway.
- Ga op zoek naar een polo. Hoewel golf t-shirts met kraag ook aanvaard worden, is het makkelijker om een polo te nemen. Opnieuw, wil je het jezelf makkelijk maken, ga dan voor gekende merken zoals Ralph Lauren of Lacoste. Als je echter niet meteen 100 euro(*) per polo wil spenderen, kijk naar Under Armour, Callaway of een ander merk uit onderstaande lijst. Let op: niet alle polo’s van deze merken voldoen aan de vereisten! Opzichtige opdrukken worden bijvoorbeeld doorgaans niet aanvaard ongeacht het merk.
- Qua golfschoenen is er ruime keuze; zoek vooral naar golfschoenen die ofwel wat reliëf ofwel soft-spikes bevatten. Eigenlijk is een wat verzorgde sportschoen al ok. Kies gewoon geen hard-spikes zoals je die typisch op een voetbalschoen vindt.
- Als alternatief op bovenstaande kan je ook via zalando naar golf-kleding zoeken.
- Jouw golfzaak, zoals Golflab, kan je uiteraard ook helpen om wat kleding te kiezen.
(*) Liefst toch niet te veel geld uitgeven aan materiaal en kleding? Bekijk zeker Clubhousegolf voor voordelig materiaal. Ik raad je wel aan om eerst een goed beeld te vormen van jouw maten voordat je bij hen kleding koopt. Terugsturen omdat de fit niet goed zit is immers niet gratis!
Etiquette?! So what!
Why would you care? Wel, op zijn minst omdat zondigen tegen etiquette regels een diskwalificatie in een wedstrijd kan betekenen. Maar ook buiten wedstrijden, dus wanneer je op het terrein speelt of zelfs wanneer je van de oefenfaciliteiten gebruik maakt kan dit je een sanctie opleveren. Genoeg sancties hebben uiteraard uitsluitsel tot gevolg.
Als de enige reden om je aan de etiquette te houden de mogelijke sancties zijn, dan is jouw motivatie om met de sport te starten misschien niet de juiste… Vooral omdat de meeste etiquette regels vooral neerkomen op goede manieren hanteren t.o.v. je medespelers en de golfbaan – lijkt me dus niet zo’n moeite.
Wat de verplichte kledingetiquette of dresscode betreft; bedenk je dat quasi elke teamsport, gevechtssport of andere sport die een competitieve poot heeft waarbij een bepaalde kledingdracht verplicht wordt. Bij voetbal heb je bijvoorbeeld geen keuze over hoe jouw shirt er zal uitzien, ook bij judo of karate is jouw outfit vooraf bepaald. Golf biedt dus heel wat meer vrijheden dan de meeste sporten op dat vlak. Hoewel dat voor de moderne vrouw dit soort kleding niet echt meer modieus te noemen is en dat de kostprijs van dit soort kledij doorgaans toch net wat hoger ligt. Beide zaken dragen niet echt bij tot de toegankelijkheid van de sport zoals in voorgaand artikel aangehaald. Of men dan de dresscode moet aanpassen opdat men betere instagram foto’s kan nemen, zoals geopperd wordt, is misschien ook niet hét beste argument.
In elk geval, etiquette is een belangrijk onderdeel van de sport en hoort er nu eenmaal bij. Op het theoretisch examen in “Route 36” wordt dit dan ook bevraagd. Lig er ook niet te hard van wakker, je speelt niet meteen op een golftour en op de golfclub of in de golfspeciaalzaak kan je zeker ook wat informatie inwinnen. Als je bovenstaande richtlijnen rond de dresscode in acht neemt zal je daar alvast geen problemen ondervinden.
Heb jij nog goede ervaringen met golfwinkels of webshops? Laat zeker iets weten in de comments!
Geef een reactie