Bend it like… Mike

No Comments
Standbeeld van “Le Chat” op de Avenue des Champs-Élysées in Parijs. Ongerelateerd.

Je start met golfen en het eerste wat een pro je zal zeggen is dat je jouw positie moet bepalen. Je buigt naar voren en dan buig je lichtjes door de knieën. Je oefent dat een paar keer onder toezicht van de pro – en de eerste keer gaan de ballen in alle richtingen – en dan ben je in principe vertrokken. Je kan starten met oefenen op de driving range.

Vandaag ben ik opnieuw naar de driving range gegaan sinds mijn laatste post: Frustrations: Basic Swing. En sinds die laatste keer had ik begrepen dat het probleem met mijn slechte swings niet het gevolg was van mijn armen, maar ik had het gevoel dat mijn basispositie nog steeds niet goed zat. Want ja; “… buig naar voren en buig dan door je benen…” geeft je alvast mee dat er op plaatsen moet gebogen worden, maar hoever? hoe diep? onder welke hoek? hoe bepaal je een hoek met je lichaam? daar had ik het raden naar. Ik was dus op zoek gegaan naar tips rond de basispositie en kwam op deze post uit GolfTips.

Resultaat? Ik heb nog nooit zoveel ballen rechtdoor en verder dan 120m na elkaar geslagen dan vandaag. Kan dat beter? Yup. Zag ik er als een idioot uit toen ik elke keer mijn specifieke vertaling van het artikel heb toegepast op mezelf? Waarschijnlijk. Ben ik tevreden met het resultaat? Das zekerst! En dat is uiteraard wat telt. Wat volgt zijn mijn praktische tips om het GolfTips artikel om te zetten naar jouw spel op de driving range (en dan later op de baan uiteraard).

Hoe bepaal je jouw basispositie?

In het GolfTips artikel worden 4 punten aangehaald: de rug recht houden, de ruggengraat “tilten”, buigen uit de heupen, en de knieën buigen. Nu denk je; “Great… opnieuw 4 dingen waar ik moet aan denken tijdens de swing, alsof er nog niet genoeg zaken zijn om aan te denken!”. Niet echt, tijdens de swing zelf denk je er best niet te veel over na want de kans dat je dan te veel focust op dat ene ding en de swing om zeep helpt is groot. Vóór de swing kan je wel wat zaken op orde stellen zodat de kans op een goede swing exponentieel stijgt.

En hoewel de 4 voorgaande punten zeker belangrijk zijn, is er ééntje dat absoluut met kop en schouders boven de rest steekt. Althans voor mij. Als je dit punt goed krijgt, dan zie je onmiddelijk verbetering in jouw swing en consistentie in het correct raken van de bal. Anders dan in het artikel behandelen we dit punt dan ook als eerste!

1. Bend from the hips!

Laat ons beginnen met iets dat ik niet wist: je kan op meerdere manieren naar voren buigen. Hoe we dat standaard doen is doorgaans op te sommen als: (1) Je staat recht, (2) Je buigt jouw hoofd naar voor (3) Bend complete! Dit is wat de “stomach bend” (buigen vanuit de buik) genoemd wordt en dit is geen correcte manier om te buigen. Waarom? Als je op deze manier buigt werken de heupen niet optimaal mee bij de swing wat er voor zorgt dat je niet stabiel staat en dus in alle richtingen gaat. Of anders; dé reden waarom in Frustrations: Basic Swing mijn ballen in alle richtingen gingen…

Als je op deze manier buigt dan zal je merken dat je hoofd sneller naar beneden gaat (dus te ver), jouw rug eerder een C-vorm krijgt i.p.v. een rechte lijn en dat je minder gevoel krijgt over hoe ver je nu door de knieën moet gaan. Dat is de reden dat ik deze tip als eerste bespreek; als je dit goed krijgt is het grootste probleem al van de baan en volgt de rest natuurlijk uit jouw houding.

Wat doe je dan wél?

Wat je wil doen is de “hip bend” of buigen uit de heupen, maar nog accurater; kantel het bekken. Dit laat je toe om stabiel te staan en deze stabiliteit laat je toe om doorheen de ganse swing in een vloeiende lijn stabiel te blijven. Dit laatste komt de swing uiteraard alleen maar ten goede. Nu, als je zoals ik bent en absoluut géén idee had dat er verschillende manieren zijn om te buigen, dan weet je wellicht ook niet hoe je vanuit het bekken gaat buigen. Gelukkig heb ik uren gespendeerd om dit in alle details uit te zoeken zodat ik je de numero uno super top tip kan geven: steek je gat naar achter.

It looks stupid, butt it works!

Yup, that’s it! Weet je nog eerder in deze post toen ik zei dat ik er als een idioot uitzag door dit artikel in mijn termen te vertalen? Wel, dit is het. And now you can look like an idiot too! Even opgesomd in stappen geeft het dit: (1) Je staat recht, (2) Met een rechte rug, duw je achterwerk lichtjes naar achter, je voelt nu je bekken kantelen – anders dan bij een buiging via de buik (3) Buig in deze positie licht naar voor (4) Bend complete!

Eenvoudig, maar oh zoveel beter. Als je bovenstaande stappen telkens herhaalt voor iedereen swing ziet het er wellicht wel dom uit, maar het zorgt er wel voor dat jouw positie meteen goed zit. Vanaf dan zijn de volgende tips ook makkelijker te implementeren en je zal meteen vooruitgang in jouw swing merken!

2. Bend forward

Wat wil je hier bekomen? Je wil op zo’n manier buigen dat je jouw evenwicht en positie doorheen de swing (dit is belangrijk) kan bewaren.

Waar moet je rekening mee houden:

  • Zorg dat jouw rug een recht lijn vormt; buig je te ver naar voren dan vormt jouw rug een C en heb je niet genoeg bewegingsvrijheid voor de swing. Als je tip 1 correct uitgeoefend hebt dan zou die C-vorm op geen enkel moment mogen opduiken.
  • Zorg dat jouw hoofd ongeveer 25° naar voor buigt t.o.v. jouw positie als je rechtop staat. Of anders; stel je voor dat als je rechtop staat jouw positie overeenkomt met 12h op de klok. Dan wil je voor jouw golfpositie jouw hoofd ongeveer op 13h positioneren (gekeken vanaf de zijkant uiteraard anders zou je gewoon scheef staan…). Controleer dit desnoods eens in een spiegel.
  • Buig dus zeker niet te ver door want dit kan er voor zorgen dat jouw lichaam de automatische reflex krijgt om terug recht te komen tijdens de swing omdat het denkt dat je gaat vallen waardoor je uit de positie komt en de bal niet of helemaal bovenaan raakt.

Dit laatste laatste is één van de (vele) zaken waar ik mee geplaagd werd tijdens het uitoefenen van de swing. Het lichaam komt te snel recht waardoor je de bal net op de bovenkant raakt of wanneer je tracht te corrigeren, de mat ver voor de bal raakt. Probeer je dan ook nog wat kracht achter de swing te zetten in zo’n situatie dan kan dat erg pijnlijk worden.

Hou je rug recht!

Een kleine opmerking rond deze tip: afhankelijk van jouw grootte zal je misschien net iets meer of net iets minder voorover buigen. Tracht de 13h-regel in acht te nemen. Geraak je niet meer bij de bal? Doe dan een stap naar voor. Zeker voor irons wil je niet té ver van de bal staan.

Merk ook op hoe de man er voor zorgt dat zijn schouders, knieën en voeten ongeveer op dezelfde lijn staan; geïllustreerd op onderstaande foto door de blauwe lijn.

De blauwe lijn geeft aan hoe de schouders, knieën en voeten op één lijn staan.

3. Bend those knees!

Nu je voorgaande zaken onder de knie hebt is de volgende stap relatief eenvoudig. We weten al dat je door de knieën moet buigen om te zorgen dat je een correcte swing kan maken. Het helpt zeker ook bij het correct raken van de bal. Maar hoe ver moet je nu door de knieën gaan?

Eigenlijk wil je maar lichtjes door de knieën gaan zodat je een goed evenwicht kan blijven behouden. Je wil zorgen dat je op de bal van je voet terecht komt en dat jouw evenwicht dus lichtjes naar voor blijft. Buig je te ver door de knieën dan voel je je evenwicht afzakken naar achter en dat zal opnieuw resulteren in te vroeg rechtkomen tijdens de swing. Denk er ook aan dat hoe dieper je door de knieën gaat, hoe meer effort je zal moeten steken in het opnieuw rechtkomen. Het is eenvoudiger om consistent eenzelfde lichte buiging te maken dan consistent een diepere buiging te maken. Consistentie in de houding zorgt voor consistentie in de swing!

Een lichte buiging in de knieën is voldoende

4. Tilt your spine

Je weet ondertussen al dat om de bal goed te raken, je de bal best lichtje links legt ten opzichte van de centerlijn tussen de voeten. Dit zorgt er voor dat je de bal correct raakt in de swing en de nodige lift meegeeft. Om te zorgen dat jouw positie hierop correct afgestemd is moet je jouw ruggengraat dus ook lichtjes naar rechts buigen (als je rechtshandig bent in het golfen ten minste). Merk op dat je de ganse ruggengraat beweegt en niet alleen de bovenste helft; je wil je in de positie zetten om een backswing te starten… Of met andere woorden, je plaatst je evenwicht op jouw rechtervoet en zet je klaar in de positie om de swing te starten.

De ruggengraat staat lichtjes naar rechts georiënteerd en het evenwicht op de rechtse voet bij de start van de swing

(5.) That’s all folks!

Als je deze stappen doorloopt voor de swing dan zal je meteen merken dat je veel consistenter de swing aanvangt en dus ook uitvoert. Uiteraard zijn er nog vele andere zaken om op te letten; de grip van de handen, de positie van de voeten, de beweging van de armen en ga zo maar door…

Het moeilijke aan golf is dat je al deze zaken in acht moet nemen voordat je overgaat tot de eigenlijke uitoefening van de swing. Maar als je al start met een slechte positie, dan zijn alle andere dingen niet meer van belang, want consistentie in de swing kan je dan wel vergeten.

Test dit uit op het veld en laat in de comments weten wat jouw ervaring was! Voor je het weet behoor je tot de consistente swingers club!

Images taken from the golftipsmag.com website in an effort to illustrate the above points. Will be removed upon simple request (by the people from the golftipsmag.com site obvously).

Categories: Beginners Tips & tricks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *