On the green we go!

No Comments
Hole 10 bij RKGC in de vroege uurtjes

Een van de redenen om voor golf te kiezen was voor mij toch zeker en vast de flexibilitieit die je hebt over wanneer je speelt of tijd wil vrijmaken om te gaan oefenen. Een week of twee geleden (ja, het posten heeft even geduurd, ik moest ook trouwen in tussentijd, excuus!) ging ik vol goede moed in de vroege uurtjes naar de practice van RKGC (Golf Keerbergen) om op de driving range wat balletjes te slaan. Te vroeg, zo bleek! Ik kwam rond 7h op een van de weinige mooie en zonnige zomerdagen in augustus dit jaar, en de greenkeepers waren nog volop in de weer met het verzamelen van de ballen op de driving range. Leuk om te zien zo’n toestel, maar het is nu niet echt aan te raden om op dat moment, tijdens dat de greenkeepers deze taak uitoefenen, wat ballen te slaan op de driving range. Ik vroeg me altijd al af wanneer de greenkeepers deze taken uitvoerden, want het is zeker niet de eerste keer dat ik ’s morgens naar de practice trek – we moeten nog eens werken af en toe – maar ik heb steeds het gevoel gehad dat alles mooi werd onderhouden.

Chipping & putting

What to do? What to do? Putten en chippen oefenen dan maar! Niet ver naast de driving range ligt immers de bunker waar je makkelijk wat putts en chipping kan oefenen. Op die manier kan je ook het terrein en de driving range in het oog houden en, dacht ik, ben ik ook meteen op de hoogte wanneer de werken uitgevoerd werden. Is dat ideaal? Nee, er zijn ook practice velden voorzien specifiek voor die doeleinden. Ik oefen graag naast de bunker omdat deze je ook meteen verplicht om wat hoogte te maken met het chippen. Op die manier kan je de uitrol van de bal toch wat beter bepalen. Althans, dat is de bedoeling. De trainingbunker zelf bestaat uit een zandvlakte waarvan het niveau een 20 cm lager ligt dan de baan, maar ligt eveneens naast een berg aarde die ongeveer 120 cm hoger ligt. Een goede oefening om hier trachten over te spelen dus!

Na een uurtje ongeveer werd het ineens stil. Alle machines leken stilgelegd te worden, geen grasmaaier, bosmaaier of ballen-verzamel-tractor (hoe heet dat ding?) meer te horen. Dus na een kwartiertje wachten – de bunker wat bijharken – gingen we naar de driving range.

Helaas was het ook al even geleden dat we deftig geoefend hadden en dus nam het ook even wat tijd in beslag om goed op gang te komen. Eens dat het geval was vlogen de ballen de goede richting uit, en we waren vertrokken. Het viel me wel op dat ik nog steeds alleen was. Ik keek wat rond en controleerde de app, geen speciale events vandaag, nergens borden of signalisatie te bespeuren dat de practice gesloten zou zijn….

De droom van een beginnende golfer

Intermezzo: Als je start met golfen krijg je meteen even een reality check. Het zal even duren voordat je op de eigenlijke baan zal kunnen spelen. Dit hebben we al eens besproken in het artikel Tee off. Je moet immers de toelating krijgen om dat te mogen, en die krijg je pas na het doorlopen van een aantal stappen, waaronder examens. Als je lid bent van een club waar je een practice green heb, dan voel je het wellicht wat minder kriebelen, maar dat heeft de club in Keerbergen helaas niet.

Is het te begrijpen dat je niet meteen op de fairway mag gaan rondhangen? Uiteraard, in een populaire club zoals RKGC zou je immers veel andere spelers storen met jouw amateuristisch spel (geen verwijt, maar wellicht wel een feit) en voor onnodig “slow play” zoals dat heet zorgen. Als je geen controle hebt over jouw swing kan je dan ook nog eens de baan onnodig beschadigen.

Maar vandaag was ik helemaal alleen! Geen andere spelers, dus niemand om te hinderen en al voldoende kennis om te weten hoe je de baan respecteert. Dus daar gingen we dan! We gingen voor ons eerste spel op hole 10 ging van start! Hole 10 is een korte hole, ongeveer 120m vanaf wit, straight forward met wat bunkers hier en daar, maar eigenlijk relatief eenvoudig te spelen. Alles leek dus perfect!

Bal klaar op de tee en uitgekozen iron in de hand, zet ik me klaar op de tee. Houding? Check! Zicht op de hole? Check! Weten welke lijn je wil dat de bal zal volgen? Check! Dus… 3… 2… 1… swing! En natuurlijk de bal meteen los de bomen in. Fan-fucking-tastic. Ok, dus we fixen de kleine divot en gaan we op zoek naar de bal. Die was gelukkig relatief snel te vinden. De volgende 3 shots die volgde hadden een gelijkaardig verloop… Niet meteen wat ik gehoopt had…

Maar dan… ik herinnerde me dat ik op de driving range het laatste met woods had geoefend. En tot mijn eigen teleurstelling zit ik vandaag nog steeds op het punt waar ik het enorm moeilijk vind om consistente shots te maken wanneer ik van irons naar woods ga of omgekeerd. Dus we proberen opnieuw, maar deze keer met onze 5-wood. Is dat de juiste tool voor de job? Niet echt; de afstand die ik vandaag haal met de 5-wood ligt eerder rond de 155m met een full swing dus als we dat uit de mouw toveren dan vliegt de bal 40 meter te ver. Maar we zijn aan het oefenen…

Gedaan met oefenen, this time it’s for real!

Hier gaan we opnieuw; Bal klaar op de tee, 5-wood in de hand, positie en alle andere zaken op orde. Swing!

Net wat te zacht, relatief rechtdoor, maar toch voldoende naar rechts om net nipt de rough ongeveer 100m verder te eindigen. Teleurgesteld? Niet echt, gezien tot waar de vorige ballen waren geraakt. Pitching wedge tijd, hiermee kan ik op de green raken, weet ik. Swing! Te zacht… Misschien net wat té veel respect voor de baan. De bal komt net op de rand van de green te liggen, maar nog wel op de fairway. Na een volgende wedgeslag liggen we klaar om te putten. Voor zij die de tel bijhouden: 3 strokes op een par 3 baan. De bogey (niet wat je wil, maar I’ll take it) is in zicht!

Helaas, net iets te snel gespeeld en te hard deze keer; de bal mist net haar doel… de volgende knalt er in en we eindigen onze eerste proef op hole 10 met een double bogey. Niet slecht voor een eerste keer.

Wat hebben we geleerd?

Het is een pak leuker om op de baan te spelen dan steeds in de driving range te vertoeven! Maar, en het is wel een belangrijke “maar”, je moet toch wel de moeite er in steken om tot een consistente slag te komen. Was dit een echte play, dan had ik ongetwijfeld anderen opgehouden en dat kan niet de bedoeling zijn.

We gaan verder met het verbeteren van de consistente swing en binnenkort zetten we de eerste stappen op het Route 36 traject. Officieel spel op de baan is in zicht! I’ll keep you posted 🙂

Categories: Beginners Route 36

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *