Keep your eyes on the fuckin’ ball!

Ball in flight. You better watch it!

Vandaag wil ik jullie via een kort artikel wellicht een van de beste tips aller tijden rond de golfsport meegeven. Zonder zever, deze tip is zo belachelijk goed dat je van gewoon plain No to Pro gaat in 30 seconden! Ben je er klaar voor? Hier komt het…

Blijf naar de bal kijken.

Mike van Mikegolft.be

Voila. That’s it. I fixed your golf experience for ever. YOU. ARE. WELCOME.

Ok, misschien komt er net iets meer uitleg aan te pas. Hier gaan we.

In het begin van mijn golfcarrière (ooh, klikt fancy) kreeg ik van de pro te horen: Je moet blijven kijken naar de bal op de mat, dan doordraaien en rechtkomen. Voor één of andere reden, misschien omdat hij expliciet de mat had vermeld, me zei om over mijn schouder te blijven kijken, naar de mat wees of me later er telkens op wees dat ik niet naar de bal keek (waar dan wel? Who knows?!), had ik net iets te veel belang gehecht aan de mat. Dus ik bleef steeds naar de plaats waar de bal lag op de mat kijken in plaats van naar de bal (waar die zich ook bevond)!

Op bepaald moment kreeg ik de tip van een collega (toen ik had uitgelegd dat mijn swing niet zo goed was), om naar de bal te blijven kijken. En ik dacht: “dat doe ik toch al?”. Maar, nu blijkt, toch niet! Want wat gebeurt er als je blijft kijken naar de plek waar de bal was? Je beperkt jouw lichaam om volledig mee te draaien en je ziet niet waar de bal naartoe gaat! Ik had dus ook steeds het probleem dat ik mijn bal niet meer zag want mijn slag was inconsistent dus de bal kon op eender welke plek in het luchtruim vertoeven en daarnaast was ik de bal al kwijt vanaf de impact. Ik kreeg van de toenmalige pro dan vaak de opmerking dat ik onvoldoende doordraaide met mijn lichaam, maar aangezien mijn hoofd niet meeging (het keek naar de mat), was dat uiteraard niet zo eenvoudig! Dus die ene tip van de pro, bepaalde gans mijn techniek.

Hou je ogen niet alleen op de bal voor de impact, maar ook tijdens en daarna!

Ik was laatst op de driving range en het veel opnieuw bijzonder tegen. De ballen gingen in alle richtingen en het was enorm frustrerend. Tot op het moment dat ik me bedacht wat Jan (mijn collega) me eerder die week had gezegd: “Keep your eyes on the ball”. En ineens drong het tot me door: ik hield mijn ogen helemaal niet op de bal! Dus ik begon de bal volledig te volgen met mijn ogen, en ik merke meteen twee dingen: 1) het met het hele lichaam doordraaien in de swing was ineens een stuk makkelijker en 2) mijn ballen gingen verder en rechtdoor! Ik probeerde het nog een paar keer en het werd me duidelijk dat dit hét element was wat nog niet in orde was in mijn swing. Vanaf dat moment kon ik mezelf er op betrappen wanneer ik de bal niet voldoende in het oog had, met dan vaak een minder goede (maar geen slechte!) swing tot gevolg.

De consistentie in het raken van de bal, de afstand en de richting, net als de “vloeiendheid” in mijn swing zelf zijn sinds toen fel verbeterd. Ik kan je dus maar één tip geven: “Keep your eyes on the fuckin’ ball!”

Ach… zoveel tijd verloren en frustraties gehad omdat ik dit ene ding niet deed… Het is uiteraard niet het enige element dat je in het oog moet houden bij golf, maar zo zie je maar dat de keuze van golfclub én golfpro heel erg bepalend zijn voor jouw ervaring.

Categories: Algemeen FML Tips & tricks