Tee off

No Comments

Starten met sporten…

Op 28/05/2021 heb ik me ingeschreven in de golfclub Royal Keerbergen Golf Club in… Keerbergen. Het was ondertussen al weer een aantal jaren geleden dat ik nog intensief gesport had (in hoeverre je één à twee keer in de week naar de fitness gaan intensief wil noemen) en het leek mij tijd voor iets nieuws.

Maar wat zocht ik in een sport? Aangezien ik ondertussen zelfstandige zaakvoerder ben in 2 bedrijven en mede-eigenaar in een derde, zocht ik vooral naar een sport die ik kon spelen op mijn ritme. Sporten wanneer ik wil, maar ook een sport waar je alleen op je eigen tempo kan spelen of samen met vrienden wanneer je daar zin in hebt. Ik had me ook voorgenomen om wat meer buiten in de natuur te gaan wandelen – als Enterprise Architect werk je helaas vooral binnen – en met mijn drukke agenda kan ik me moeilijk binden tot een sport in teamverband waar je geacht wordt aanwezig te zijn op de training of wedstrijden.

Golf

Sinds mijn studententijd aan het Koninklijk Atheneum Keerbergen had ik al interesse in de golfclub wat verder in de straat maar dat was in die tijd – wellicht door het bekende vooroordeel dat golfen duur is – geen optie voor me. Nu ik het opnieuw wilde bekijken bleek dat na wat opzoekwerk goed mee te vallen; beginnen met golf kan via een “Start to golf”-pakket wat iets van 500 euro kost voor 9 maanden toegang tot de club en qua materiaal kan je eigenlijk al starten met tweedehands clubs die ergens tussen 250 – 400 euro zullen kosten. In totaal dus rond de 900 euro… best veel geld denk je dan. En misschien wel. Zeker en vast voor de 16-jarige Mike die dacht met de sport te starten, maar voor de ondertussen tweemaal zo oude Mike, die een mooie kans ziet tot netwerken en het uitbouwen van zakelijke relaties (lees: de onkosten in de boekhouding opnemen) valt dat al bij al nog wel mee(*).

Nu, ik weet wat je denkt; “golf is toch geen “echte” sport?”. Wel dat hangt er zoals bij vele sporten van af van hoe je er zelf mee omgaat; ik kan je in elk geval al meegeven dat het veel intensiever en vooral ook technischer is dat je op het eerste zicht zou denken, maar daarover later een andere post.

Als jouw idee van “echte sport” zich echter beperkt tot: jezelf in strakke pakjes hijsen om op een fiets in het midden van de straat tegen 45 km/h – wat na die witte leugen eigenlijk maar 30km/h was – te “vlammen” om dan 3h op café te zitten; om met de bal aan de voet een veld over te lopen om daarna 10 minuten drama te verkopen – rollend op het gras uiteraard- omdat iemand in jouw richting niest of je toevallig aanraakt; of om in de fitness hijgend, roepend, kreunend en high-five-end (?) rond te toeren omdat je toch wel één volle keer het zwaarste gewicht van het toestel hebt kunnen tillen… tot groot genoegen van de knappe fitnesscoach – of dat denk jij alvast, zij wordt daar uiteraard voor betaald; dan vrees ik dat golf inderdaad niet tot de categorie echte sport behoort.

Wat is golf dan wel? Mijn eerste indruk is dat het een uitdagende sport is op zowel fysiek, mentaal en technisch vlak, waar je enorm veel vrijheid geniet en waarbij je tijdens de uitoefening van de sport ook gewoon kan genieten van de prachtige natuur rondom je. Het is een sport met veel regels en een bepaalde etiquette, die je allen geacht wordt te kennen – want je bent je eigen scheidsrechter, maar eveneens een sport waar je je zeer creatief kan uiten. En ik ben nog maar pas begonnen… ik kijk er naar uit om de baan in Keerbergen te verkennen en later banen elders in de wereld te spelen.

(*) Opmerking: Mijn golfuitrusting heeft me uiteindelijk wel ongeveer 2.000 euro lichter gemaakt omdat ik wat groter ben dan gemiddeld (1.90m) en wilde voorkomen dat ik d.m.v. incorrect materiaal mijn zin om te spelen zou verliezen of een slechte houding zou ontwikkelen wat dan weer andere problemen met zich meebrengt. Weet ook dat je na start to golf de volle pot voor een lidmaatschap betaalt, wat in Keerbergen 1.550 euro lidgeld (dus per jaar) én 1.975 euro toetredingsvergoeding (éénmalig) zal kosten. Pijnlijk…maar de moeite waard… of daar ga ik voorlopig toch van uit!

Waarom dan een blog?

Het doel van deze blog is eenvoudig; ik wil graag bijhouden wat mijn ervaringen met het spelen, trainen en algemeen beleven van golf zijn. Ik kan je al meegeven dat het niet steeds rozengeur en maneschijn is; het kan bijvoorbeeld enorm frustrerend zijn om jouw swing gewoon niet goed te krijgen na uren proberen. Bovenal wil ik iedereen die denkt te starten met deze sport, of zij die al even bezig zijn, meegeven wat ik geleerd heb en welke tips en trucks voor mij zoal werken. Zoals gezegd is golf erg technisch en niet iedereen leert deze dingen op dezelfde manier aan dus verschillende perspectieven kunnen steeds helpen.

Het is in de eerste plaats een blog voor mezelf, en mensen die zoals mij die graag meer willen leren over de sport en hun ervaring willen delen.

Ik ben Mike en ik speel golf. Welkom op mijn site: Mike Golft!

Categories: Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *