Maand: juli 2021

Bend it like… Mike

No Comments
Standbeeld van “Le Chat” op de Avenue des Champs-Élysées in Parijs. Ongerelateerd.

Je start met golfen en het eerste wat een pro je zal zeggen is dat je jouw positie moet bepalen. Je buigt naar voren en dan buig je lichtjes door de knieën. Je oefent dat een paar keer onder toezicht van de pro – en de eerste keer gaan de ballen in alle richtingen – en dan ben je in principe vertrokken. Je kan starten met oefenen op de driving range.

Vandaag ben ik opnieuw naar de driving range gegaan sinds mijn laatste post: Frustrations: Basic Swing. En sinds die laatste keer had ik begrepen dat het probleem met mijn slechte swings niet het gevolg was van mijn armen, maar ik had het gevoel dat mijn basispositie nog steeds niet goed zat. Want ja; “… buig naar voren en buig dan door je benen…” geeft je alvast mee dat er op plaatsen moet gebogen worden, maar hoever? hoe diep? onder welke hoek? hoe bepaal je een hoek met je lichaam? daar had ik het raden naar. Ik was dus op zoek gegaan naar tips rond de basispositie en kwam op deze post uit GolfTips.

Resultaat? Ik heb nog nooit zoveel ballen rechtdoor en verder dan 120m na elkaar geslagen dan vandaag. Kan dat beter? Yup. Zag ik er als een idioot uit toen ik elke keer mijn specifieke vertaling van het artikel heb toegepast op mezelf? Waarschijnlijk. Ben ik tevreden met het resultaat? Das zekerst! En dat is uiteraard wat telt. Wat volgt zijn mijn praktische tips om het GolfTips artikel om te zetten naar jouw spel op de driving range (en dan later op de baan uiteraard).

Hoe bepaal je jouw basispositie?

In het GolfTips artikel worden 4 punten aangehaald: de rug recht houden, de ruggengraat “tilten”, buigen uit de heupen, en de knieën buigen. Nu denk je; “Great… opnieuw 4 dingen waar ik moet aan denken tijdens de swing, alsof er nog niet genoeg zaken zijn om aan te denken!”. Niet echt, tijdens de swing zelf denk je er best niet te veel over na want de kans dat je dan te veel focust op dat ene ding en de swing om zeep helpt is groot. Vóór de swing kan je wel wat zaken op orde stellen zodat de kans op een goede swing exponentieel stijgt.

En hoewel de 4 voorgaande punten zeker belangrijk zijn, is er ééntje dat absoluut met kop en schouders boven de rest steekt. Althans voor mij. Als je dit punt goed krijgt, dan zie je onmiddelijk verbetering in jouw swing en consistentie in het correct raken van de bal. Anders dan in het artikel behandelen we dit punt dan ook als eerste!

1. Bend from the hips!

Laat ons beginnen met iets dat ik niet wist: je kan op meerdere manieren naar voren buigen. Hoe we dat standaard doen is doorgaans op te sommen als: (1) Je staat recht, (2) Je buigt jouw hoofd naar voor (3) Bend complete! Dit is wat de “stomach bend” (buigen vanuit de buik) genoemd wordt en dit is geen correcte manier om te buigen. Waarom? Als je op deze manier buigt werken de heupen niet optimaal mee bij de swing wat er voor zorgt dat je niet stabiel staat en dus in alle richtingen gaat. Of anders; dé reden waarom in Frustrations: Basic Swing mijn ballen in alle richtingen gingen…

Als je op deze manier buigt dan zal je merken dat je hoofd sneller naar beneden gaat (dus te ver), jouw rug eerder een C-vorm krijgt i.p.v. een rechte lijn en dat je minder gevoel krijgt over hoe ver je nu door de knieën moet gaan. Dat is de reden dat ik deze tip als eerste bespreek; als je dit goed krijgt is het grootste probleem al van de baan en volgt de rest natuurlijk uit jouw houding.

Wat doe je dan wél?

Wat je wil doen is de “hip bend” of buigen uit de heupen, maar nog accurater; kantel het bekken. Dit laat je toe om stabiel te staan en deze stabiliteit laat je toe om doorheen de ganse swing in een vloeiende lijn stabiel te blijven. Dit laatste komt de swing uiteraard alleen maar ten goede. Nu, als je zoals ik bent en absoluut géén idee had dat er verschillende manieren zijn om te buigen, dan weet je wellicht ook niet hoe je vanuit het bekken gaat buigen. Gelukkig heb ik uren gespendeerd om dit in alle details uit te zoeken zodat ik je de numero uno super top tip kan geven: steek je gat naar achter.

It looks stupid, butt it works!

Yup, that’s it! Weet je nog eerder in deze post toen ik zei dat ik er als een idioot uitzag door dit artikel in mijn termen te vertalen? Wel, dit is het. And now you can look like an idiot too! Even opgesomd in stappen geeft het dit: (1) Je staat recht, (2) Met een rechte rug, duw je achterwerk lichtjes naar achter, je voelt nu je bekken kantelen – anders dan bij een buiging via de buik (3) Buig in deze positie licht naar voor (4) Bend complete!

Eenvoudig, maar oh zoveel beter. Als je bovenstaande stappen telkens herhaalt voor iedereen swing ziet het er wellicht wel dom uit, maar het zorgt er wel voor dat jouw positie meteen goed zit. Vanaf dan zijn de volgende tips ook makkelijker te implementeren en je zal meteen vooruitgang in jouw swing merken!

2. Bend forward

Wat wil je hier bekomen? Je wil op zo’n manier buigen dat je jouw evenwicht en positie doorheen de swing (dit is belangrijk) kan bewaren.

Waar moet je rekening mee houden:

  • Zorg dat jouw rug een recht lijn vormt; buig je te ver naar voren dan vormt jouw rug een C en heb je niet genoeg bewegingsvrijheid voor de swing. Als je tip 1 correct uitgeoefend hebt dan zou die C-vorm op geen enkel moment mogen opduiken.
  • Zorg dat jouw hoofd ongeveer 25° naar voor buigt t.o.v. jouw positie als je rechtop staat. Of anders; stel je voor dat als je rechtop staat jouw positie overeenkomt met 12h op de klok. Dan wil je voor jouw golfpositie jouw hoofd ongeveer op 13h positioneren (gekeken vanaf de zijkant uiteraard anders zou je gewoon scheef staan…). Controleer dit desnoods eens in een spiegel.
  • Buig dus zeker niet te ver door want dit kan er voor zorgen dat jouw lichaam de automatische reflex krijgt om terug recht te komen tijdens de swing omdat het denkt dat je gaat vallen waardoor je uit de positie komt en de bal niet of helemaal bovenaan raakt.

Dit laatste laatste is één van de (vele) zaken waar ik mee geplaagd werd tijdens het uitoefenen van de swing. Het lichaam komt te snel recht waardoor je de bal net op de bovenkant raakt of wanneer je tracht te corrigeren, de mat ver voor de bal raakt. Probeer je dan ook nog wat kracht achter de swing te zetten in zo’n situatie dan kan dat erg pijnlijk worden.

Hou je rug recht!

Een kleine opmerking rond deze tip: afhankelijk van jouw grootte zal je misschien net iets meer of net iets minder voorover buigen. Tracht de 13h-regel in acht te nemen. Geraak je niet meer bij de bal? Doe dan een stap naar voor. Zeker voor irons wil je niet té ver van de bal staan.

Merk ook op hoe de man er voor zorgt dat zijn schouders, knieën en voeten ongeveer op dezelfde lijn staan; geïllustreerd op onderstaande foto door de blauwe lijn.

De blauwe lijn geeft aan hoe de schouders, knieën en voeten op één lijn staan.

3. Bend those knees!

Nu je voorgaande zaken onder de knie hebt is de volgende stap relatief eenvoudig. We weten al dat je door de knieën moet buigen om te zorgen dat je een correcte swing kan maken. Het helpt zeker ook bij het correct raken van de bal. Maar hoe ver moet je nu door de knieën gaan?

Eigenlijk wil je maar lichtjes door de knieën gaan zodat je een goed evenwicht kan blijven behouden. Je wil zorgen dat je op de bal van je voet terecht komt en dat jouw evenwicht dus lichtjes naar voor blijft. Buig je te ver door de knieën dan voel je je evenwicht afzakken naar achter en dat zal opnieuw resulteren in te vroeg rechtkomen tijdens de swing. Denk er ook aan dat hoe dieper je door de knieën gaat, hoe meer effort je zal moeten steken in het opnieuw rechtkomen. Het is eenvoudiger om consistent eenzelfde lichte buiging te maken dan consistent een diepere buiging te maken. Consistentie in de houding zorgt voor consistentie in de swing!

Een lichte buiging in de knieën is voldoende

4. Tilt your spine

Je weet ondertussen al dat om de bal goed te raken, je de bal best lichtje links legt ten opzichte van de centerlijn tussen de voeten. Dit zorgt er voor dat je de bal correct raakt in de swing en de nodige lift meegeeft. Om te zorgen dat jouw positie hierop correct afgestemd is moet je jouw ruggengraat dus ook lichtjes naar rechts buigen (als je rechtshandig bent in het golfen ten minste). Merk op dat je de ganse ruggengraat beweegt en niet alleen de bovenste helft; je wil je in de positie zetten om een backswing te starten… Of met andere woorden, je plaatst je evenwicht op jouw rechtervoet en zet je klaar in de positie om de swing te starten.

De ruggengraat staat lichtjes naar rechts georiënteerd en het evenwicht op de rechtse voet bij de start van de swing

(5.) That’s all folks!

Als je deze stappen doorloopt voor de swing dan zal je meteen merken dat je veel consistenter de swing aanvangt en dus ook uitvoert. Uiteraard zijn er nog vele andere zaken om op te letten; de grip van de handen, de positie van de voeten, de beweging van de armen en ga zo maar door…

Het moeilijke aan golf is dat je al deze zaken in acht moet nemen voordat je overgaat tot de eigenlijke uitoefening van de swing. Maar als je al start met een slechte positie, dan zijn alle andere dingen niet meer van belang, want consistentie in de swing kan je dan wel vergeten.

Test dit uit op het veld en laat in de comments weten wat jouw ervaring was! Voor je het weet behoor je tot de consistente swingers club!

Images taken from the golftipsmag.com website in an effort to illustrate the above points. Will be removed upon simple request (by the people from the golftipsmag.com site obvously).

Categories: Beginners Tips & tricks

Fairway bijen

No Comments
honeybee perching on yellow flower

De Royal Keerbergen Golf Club liet in een recent persbericht weten dat er sinds kort een bijenhotel werd geplaatst achter de tee van hole 4 in samenwerking met Natuurpunt. Bijen zijn uiteraard uitermate belangrijk en het is dan ook fijn om te zien dat de club zich inzet voor een beter natuurbeheer en bijdraagt aan het versterken van onze bijen.

Het is namelijk zo dat er steeds minder bijen in onze streken (en over de ganse wereld) aanwezig zijn, maar dat zij wel erg noodzakelijk zijn voor de bestuiving – en dus de correcte werking – van 80% van alle landbouwgewassen.

Het bijenhotel voor wilde bijen achter de tee van hole 4 op het terrein van de RKGC

Het toeval wil dat ik eveneens al een tijdje bezig ben met de voorbereiding van de komst van bijen. Anders dan de RKGC hebben we in mijn onderneming, Gifted Services, besloten om een bijenkast te plaatsen op het terrein van onze hoofdzetel in Keerbergen. Dit betekent dat er niet alleen een plaats zal aangelegd worden waar deze bijen kunnen uitrusten, zoals het geval is in een bijenhotel, maar dat er eveneens ondersteuning wordt voorzien door de professionele imkers van Het Bijenkabinet zodat de bijen gezond blijven.

Samen met het Bijenkabinet gaan we er ook voor zorgen dat er voldoende nieuwe aanplanting wordt voorzien zodat de bijen in hun nabijheid – naast de bossen en velden die zich rondom de hoofdzetel bevinden – meteen voldoende voedsel kunnen vinden. We hebben er ook op gelet dat de kast niet te dicht in de directe omgeving van andere kasten staat om concurrentie tussen volkeren te vermijden.

Het aanplanten van allerhande bomen en planten om de bijen te ondersteunen heeft nog een andere belangrijke reden: anders dan bij RKGC waar het hotel vooral voor wilde bijen werd opgezet, gaat het in ons geval om honingbijen. Deze laatste worden, zoals gezegd, vaker verzorgd door een imker waardoor zij een significant voordeel ervaren t.o.v. wilde bijen die deze ondersteuning typisch niet hebben. Mochten er geen bijkomende voedselbronnen beschikbaar gemaakt worden, dan zouden deze laatste mogelijk verhongeren. Daarom is het belangrijk om niet louter een bijenkast te plaatsen, maar eveneens voldoende aandacht te besteden aan het toevoegen van wat natuur om de alle bijen uit de omgeving te ondersteunen. Voor zij die meer willen weten over goede bijenplanten, neem een kijkje op de site van de weekvandebij.be. De voorbereidingen rondom de bijenkast zijn volop aan de gang en onze bijenkast zou vanaf de week van 23 augustus op ons terrein geplaatst worden.

Omdat het toch over een significante investering gaat voor een kleine onderneming als de onze hebben we contact genomen met het agentschap Natuur & Bos om na te gaan welke ondersteuning zij kunnen bieden. Helaas moet je rond communicatie vanuit een overheidsdienst niet veel verwachten – wat ook hier weer het geval bleek. Behalve een kort antwoord: “Kijk eens op de website”, bleven we wat op onze honger zitten. De meeste subsidies “op de website” lijken vooral gericht naar grote bedrijven wat ons niet verder helpt. Geen nood! Ook met de gemeente Keerbergen namen we een aantal weken geleden via mail contact met twee afzonderlijke diensten. We houden jullie op de hoogte wanneer we van hen een antwoord mogen ontvangen…

Ondersteuning of niet, het project gaat uiteraard door! Eind augustus mogen jullie een update verwachten. Hopelijk hebben we tegen dan eveneens wat informatie vanuit de gemeente of Natuur & Bos mogen ontvangen. Het belangrijkste is natuurlijk het ondersteunen van de natuur in de wijde omgeving (tot wel 6km volgens Het Bijenkabinet!) en dat gaan we met dit project zeker kunnen doen. En de honing? Die wordt deels bewaard om de bijen te helpen overwinteren en een ander deel zal aan het goede doel worden geschonken. Dat zal wel pas ten vroegste in 2022 zijn want het honingseizoen is dit jaar al voorbij

Frustrations: Basic Swing

No Comments
De driving range op de RKGC

Golf is moeilijk. Het is een zeer technische sport en soms lijkt het wel of je aan honderd en één dingen moeten denken om de swing goed te krijgen. Aangezien ik nog niet over een voldoende lage hcp (handicap) beschik, is het proberen goed krijgen van de swing op de driving range één van mijn voornaamste bezigheden. Waar ik me in het putten en chippen als een natuurtalent heb ontpopt – welja, of toch bijna – is dat voor de swing absoluut niet het geval. Vragen zoals: Hoe moet je staan, hoe ver moet je buigen, sta je best wat meer naar voor of naar achter, hoe hou je je evenwicht tijdens de swing, hoe ver ga je door de knieën, wanneer los je de buiging in de knieën en kom je recht, … zijn in het begin allen zaken om rekening mee te houden. En dan heb ik nog een heel aantal zaken niet vermeld! Naarmate ik het spel meer onder de knie krijg zal ik hier zeker wat posts over maken, maar je ziet het zo al, materiaal genoeg!

Nu de frustratie… Ken je het? Na een half uur op de driving range heb je het eindelijk gevonden! Jouw lichaam reageert zoals je wil en ineens doe je 10-15 consistente swings na elkaar, allen rechtdoor (of semi rechtdoor – ik ben nog maar net gestart dus eh… cut me some slack) en je haalt, zoals in mijn specifieke geval nu, 120-140m met een 7-iron. Misschien nog net niet wat je er wil uithalen, maar voor iemand die nog maar 5 weken met golf bezig is, goed genoeg! En dan… er verandert iets: jouw positie wijzigt, jouw voeten staan anders, jouw grip is losser of vaster, … en ineens sta je het volgende half uur alle ballen te slicen (waarbij de bal in de lucht een harde bocht maakt – meestal naar rechts voor een rechtshandige) en waardoor je vooral takken en bladen van de bomen slaat. Fucking Great…

Maar, denk je, geen probleem. Je wordt wat moe, bent ondertussen als meer dan een uur aan één stuk ballen aan het slaan, je hebt een 250-tal ballen ergens op de driving range achtergelaten en jouw kleren zijn nat van het zweet want je dacht dat dit alles een goed idee was bij 25°c en een vochtigheidspercentage van 90%. Je beslist dus om te stoppen met oefenen die dag.

De volgende keer (de dag erna in dit geval) ga je vol met goede hoop naar de driving range, klaar om rechte ballen 130m ver te slaan. Je hebt het immers vorige keer wel 10 keer na elkaar gedaan tot je moe werd dus dit moet deze keer vanzelf gaan. Ja… dat had je gedacht. Je start, de ballen vliegen in alle richtingen – ja, ik kan ook naar links slicen, geen enkel probleem – en het lijkt wel of het je eerste keer is. Van de afstanden van de vorige keer is geen sprake meer. Ik kan je vertellen, dat is enorm frustrerend en op dat moment voel je de liefde voor de sport net wat minder….

Op zo’n momenten is het best om even een stap terug te doen en na te gaan waar je techniek de mist in gaat. Als je met twee gaat trainen kan je jouw partner vragen om jouw even te spotten. Ben je alleen, dan kan je misschien wat video-opnames maken. Dit kan je eenvoudig doen door een gsm op jouw golftas te plaatsen. Op die manier kan je toch een beetje proberen te achterhalen welke aspecten van jouw techniek nog niet goed zitten en dan de volgende keer trachten die zaken aan te pakken.

Ik denk daarbij ook vaak aan een quote van Michael Jordan

I’ve missed more than 9,000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. Twenty-six times I’ve been trusted to take the game-winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.

Dus ja. Alle begin is moeilijk en alleen door verder te doen en niet op te geven kan je verbeteren. Maar verdomme; af en toe eens vloeken doet ook deugt 😉

Om af te sluiten dan: Het is verbazingwekkend hoe snel je helemaal in de wereld van golf gezogen wordt vanaf het moment dat je er mee start. Ja, de opstartkosten zijn hoog, het weer zit niet altijd mee, consistentie krijgen uit je swing is moeilijk, … maar uiteindelijk, mocht het allemaal vanzelf gaan en je moest geen effort steken in het stapje per stapje verbeteren van jouw spel… dan was er waarschijnlijk ook al snel niets meer aan. Het is en blijft een leuke sport om op te nemen, maar ik ga er af en toe eens over zagen. Hebben jullie hetzelfde gevoel of sla ik de bal mis?

Categories: Beginners FML

Becoming a Rabbit: Welke uitrusting heb je nodig?

No Comments

In een vorige post hadden we het al over een aantal zaken waar je je best over informeert voordat je start met golfen. In deze post gaan we iets dieper in op het basismateriaal dat je nodig hebt om te kunnen starten met golf. Uiteraard hangt de keuze van materiaal vooral van jezelf af, maar sommige zaken worden bepaald door specifieke regels. Kijk ook zeker even na of jouw golfclub geen specifieke regels oplegt rond het te gebruiken materiaal of de etiquette rond kleding.

First things first: win informatie in bij een gespecialiseerde golfzaak

Jouw club heeft wellicht een clubstore, maar golfclubs en andere essentiële uitrusting koop je in een golfwinkel. Ikzelf ging langs bij Golflab in Herent… Dankzij de covid-19 crisis was er een tekort van heel wat grondstoffen die nodig zijn bij het maken van irons, woods, … dus de wachttijd liep op tot 6 weken om een nieuwe set clubs te bemachtigen. Werk je met een set tweedehandsclubs dan heb je dat probleem uiteraard niet.

Desondanks is het een goed idee om nog steeds eens langs te gaan bij de lokale golfwinkel. Je leert er immers de mensen kennen, krijgt zo een mooi overzicht van de verschillende soorten uitrusting die bestaat, en in sommige zaken, zoals bij golflab, kan je ook op virtuele wijze een bal slaan zodat zij jou kunnen helpen om de correcte maat van club te bekomen. Ben je wat groter zoals bij mij het geval is (1.90m), dan heb je wellicht een club of iron nodig die net dat tikkeltje langer is. Gelukkig kan men zelfs op tweedehands clubs onderdelen toevoegen om de club op jouw maat aan te passen.

Welke golfclubs heb je nodig?

Met een paar clubs ben je in principe al voldoende uitgerust om jouw eerste golflessen te starten. Heb je dan een ganse set nodig? Neen, helemaal niet. Een 7-iron en een putter zijn in het begin zeker voldoende. Helaas kon ik alleen een putter kopen want door stockbreuk was een 7-iron niet beschikbaar. Gelukkig boden de mensen van Golflab me een 7-iron op leen aan zodat ik met de lessen kon starten, anders had dat 6 weken wachten geweest!

De extra services die een gespecialiseerde golfzaak aanbiedt is een groot voordeel t.o.v. online groothandels waar je – voorlopig toch althans – nog niet op zulke service kan rekenen .

In het begin kom je al ver met een 7-iron en een putter. Zowel op de driving range als op de chipping en putting oefenvelden kan je met deze twee clubs alle noodzakelijke technieken uitproberen. Je zal snel merken dat een handschoen en eventueel een pet geen overbodige luxe is, vooral als je in de zomer start met oefenen. Daarnaast is ook jouw kleding nog van belang…

Hoe zit het met de etiquette en dresscode?

Als je start kijk je best al wat etiquette regels na. Later gaan we nog dieper in op de etiquette, maar er zijn toch al een aantal zaken in acht te nemen in verband met de kleding die je als golfer draagt. Net zoals bijvoorbeeld voetballers een specifieke outfit hebben tijdens matchen, hebben golfers ook een specifieke outfit tijdens de uitoefening van hun sport. Anders dan bij voetbal is het niet zo dat er specifieke kleuren of door een club opgelegde kledingstukken moeten gedragen worden. Er zijn echter wel regels over het soort kleding dat je kan/moet dragen tijdens het uitoefenen van de golfsport. Hieronder vind je een voorbeeld, maar deze regels zijn quasi universeel in alle golfclubs.

Ik zet nog even alles op een rij:

ToegestaanNiet toegestaan
MannenLange broek, jeans van klassieke snit, bermuda met lengte volgens mode norm. Hemd, polo of golf T-shirt met kraag of rolkraag en mouwen. Golfpet of klep (naar voren gedragen) of hoed. Kousen of sokken verplicht (ook bij short). Golfschoenen zijn verplicht (vaak ook met soft spikes).T-shirts zonder kraag (zelfs van bekende golfmerken). Polo’s met opzichtige opdrukken, piratenbroeken, shortcut-offs, voetbal of zwemkledij, aanstootgevende kledij, sport- turnpantoffels of crocs, golfschoenen met (hard) spikes.
VrouwenLang broek, jeans van klassieke snit, golfkniebroek, golfrok of bermuda met lengte volgens mode norm. Hemd of polo met kraag of mouwen, T-shirt met kraag. Golfpet of klep (naar voren gedragen) of hoed. Kousen of sokken verplicht (ook bij short). Golfschoenen zijn verplicht (vaak ook met soft spikes).Topjes, naveltruitijes, minirok, hotpants, trainingspak, legging, aanstootgevende kledij, sport- turnpantoffels of crocs, golfschoenen met (hard) spikes.

Wat betekent dit concreet?

Als leek was deze informatie onvoldoende om echt een goed beeld te kunnen vormen van het soort kleding je nodig hebt, gelukkig was er online en via de club wel snel wat informatie te vinden. Een kort overzicht van kledingstukken en merken.

  • Investeer in een lange broek of short van een leverancier die sportkleding verkoopt zoals Under Armour of bij een golfmerk zoals Callaway.
Typische golfbroek voor heren (Under Armour)
Typische golfshort voor heren (Callaway)
Typische skort voor dames (Callaway)
  • Ga op zoek naar een polo. Hoewel golf t-shirts met kraag ook aanvaard worden, is het makkelijker om een polo te nemen. Opnieuw, wil je het jezelf makkelijk maken, ga dan voor gekende merken zoals Ralph Lauren of Lacoste. Als je echter niet meteen 100 euro(*) per polo wil spenderen, kijk naar Under Armour, Callaway of een ander merk uit onderstaande lijst. Let op: niet alle polo’s van deze merken voldoen aan de vereisten! Opzichtige opdrukken worden bijvoorbeeld doorgaans niet aanvaard ongeacht het merk.
Overzicht van verschillende merken die golfkleding aanbieden
  • Qua golfschoenen is er ruime keuze; zoek vooral naar golfschoenen die ofwel wat reliëf ofwel soft-spikes bevatten. Eigenlijk is een wat verzorgde sportschoen al ok. Kies gewoon geen hard-spikes zoals je die typisch op een voetbalschoen vindt.
Schoenen met soft-spikes beschadigen de green niet.
  • Als alternatief op bovenstaande kan je ook via zalando naar golf-kleding zoeken.
  • Jouw golfzaak, zoals Golflab, kan je uiteraard ook helpen om wat kleding te kiezen.

(*) Liefst toch niet te veel geld uitgeven aan materiaal en kleding? Bekijk zeker Clubhousegolf voor voordelig materiaal. Ik raad je wel aan om eerst een goed beeld te vormen van jouw maten voordat je bij hen kleding koopt. Terugsturen omdat de fit niet goed zit is immers niet gratis!

Etiquette?! So what!

Why would you care? Wel, op zijn minst omdat zondigen tegen etiquette regels een diskwalificatie in een wedstrijd kan betekenen. Maar ook buiten wedstrijden, dus wanneer je op het terrein speelt of zelfs wanneer je van de oefenfaciliteiten gebruik maakt kan dit je een sanctie opleveren. Genoeg sancties hebben uiteraard uitsluitsel tot gevolg.

Als de enige reden om je aan de etiquette te houden de mogelijke sancties zijn, dan is jouw motivatie om met de sport te starten misschien niet de juiste… Vooral omdat de meeste etiquette regels vooral neerkomen op goede manieren hanteren t.o.v. je medespelers en de golfbaan – lijkt me dus niet zo’n moeite.

Wat de verplichte kledingetiquette of dresscode betreft; bedenk je dat quasi elke teamsport, gevechtssport of andere sport die een competitieve poot heeft waarbij een bepaalde kledingdracht verplicht wordt. Bij voetbal heb je bijvoorbeeld geen keuze over hoe jouw shirt er zal uitzien, ook bij judo of karate is jouw outfit vooraf bepaald. Golf biedt dus heel wat meer vrijheden dan de meeste sporten op dat vlak. Hoewel dat voor de moderne vrouw dit soort kleding niet echt meer modieus te noemen is en dat de kostprijs van dit soort kledij doorgaans toch net wat hoger ligt. Beide zaken dragen niet echt bij tot de toegankelijkheid van de sport zoals in voorgaand artikel aangehaald. Of men dan de dresscode moet aanpassen opdat men betere instagram foto’s kan nemen, zoals geopperd wordt, is misschien ook niet hét beste argument.

In elk geval, etiquette is een belangrijk onderdeel van de sport en hoort er nu eenmaal bij. Op het theoretisch examen in “Route 36” wordt dit dan ook bevraagd. Lig er ook niet te hard van wakker, je speelt niet meteen op een golftour en op de golfclub of in de golfspeciaalzaak kan je zeker ook wat informatie inwinnen. Als je bovenstaande richtlijnen rond de dresscode in acht neemt zal je daar alvast geen problemen ondervinden.

Heb jij nog goede ervaringen met golfwinkels of webshops? Laat zeker iets weten in de comments!

So you want to become a Rabbit: Hoe start je met golfen?

No Comments

Goed, dus je hebt al wat opgezocht, misschien al eens een golfclub bezocht of wat wedstrijden op tv, youtube of elders op social media zien passeren. Wat nu? Hoe start je met golfen? Wat zijn de allereerste stappen? Deze post is de eerste in een serie van posts rond starten met golfen.

Eerste stappen: Do some research

Goed bezig! Je bent al goed op weg door het lezen van deze blog 😉

Maar, sla er ook eens andere bronnen op na. Wat zijn belangrijke dingen om te weten voor je start met golfen?

  • Je gaat een relatief grote investering aan. Reken op opstartkosten van minimaal 1000 euro en na de opstart (6 tot 9 maanden) mag je dan nog eens één à tweeduizend euro rekenen voor lidgeld, een volle set clubs, kleding, …
  • Je speelt niet zomaar meteen op de golfbaan! Er werd me gezegd dat dit enkele maanden tot een jaar kan duren voordat je zonder beperkingen op de green mag vertoeven. Tot die tijd oefen je en bereid je je voor op de verschillende examens (google “Route 36” voor wat meer info)
  • Golf is een énorm technische sport, bereid je dus voor op héél wat oefenen op de verschillende swings, putts, …
  • Er gelden strikte regels en etiquette; badslippers en een joggingbroek? Die laat je beter thuis of ten minste, daarmee ga je niet golfen. Meer in een volgende post.

Het leuke nieuws? Er zijn golfclubs over de ganse wereld en je kan na het behalen van jouw Hcp 36 quasi overal gaan spelen! (Mits het betalen van een green fee, of course…). Alleen in België zijn er al verschillende prachtige locaties om te bezoeken. De sport is ook enorm uitdagend zowel op mentaal als technisch vlak en laat je toe om van de natuur te genieten terwijl je de sport uitoefent.

Biggest take-away so far? Leren golfen is een investering zowel in termen van geld als tijd… maar het is ook een enorme leuke ervaring en iets waar je enorm veel voldoening en plezier kan uit putten (pun intended).

Oh, en wat is een Rabbit? Een Rabbit is een beginnende golfer met een handicap boven 36.

Op zoek naar een golfclub

Anders dan met de meeste sporten kan je golf niet zomaar buiten clubverband beoefenen. Je moet immers aangesloten zijn bij een club om toegelaten te worden als golfer op de verschillende banen (in realiteit heb je ook een handicap van minstens 36 – of lager – nodig) doorheen België, Europa en de rest van de wereld. Je kan wel matjes kopen om je te helpen putten, maar tenzij je beschikt over een terrein met 200-300m vrije ruimte en heel veel zin om na het trainen al jouw golfballen zelf bij elkaar te rapen, beschik je doorgaans niet over de faciliteiten van een golfclub om te trainen. Laat staan dat je zomaar even een golfbaan in jouw achtertuin terugvindt.

Je moet dus op zoek naar een club. Een paar tips:

  • Zoek een golfclub in jouw buurt, in de buurt van jouw werk of op een route waar je vaak langs moet. Je moet véél kunnen oefenen in het begin dus je wil geen half uur rijden elke keer als je zin hebt om op de driving range wat ballen te slaan.
  • Zoek een club die “start to golf” aanbiedt. Dit is een traject gebouwd rond het aantrekken en opleiden van nieuwe golfers (= rabbits) en kost doorgaans heel wat minder dan een volledig membership.
  • Kijk de lidgelden en wat je er voor in de plaats krijgt goed na. Eens “Start to golf” afgelopen is ga je over naar een full member, in RKGC (Royal Keerbergen Golf Club) is dat relatief duur, maar in plaats daarvan krijg je bijvoorbeeld wel ongelimiteerd toegang tot de driving range inclusief gratis practice ballen. In andere clubs koop je hiervoor een “ballenkaart”.
  • Ga eens langs en bekijk de faciliteiten van de club. Sommige clubs hebben bijvoorbeeld practice holes zodat je sneller het gevoel krijgt op de baan te spelen. Goede oefenfaciliteiten zijn van belang, aangezien je in het begin vooral hier gebruik van zal maken.
  • Leer wat bij over de golfpro’s van de club. Zij begeleiden je bij jouw route 36 traject, maar leren je vooral ook de verschillende technieken, regels, etiquette, … Best om dus even na te gaan welke pro’s een club in dienst heeft.
  • Bekijk ook even de andere secundaire faciliteiten van de club; is er een clubhuis en zo ja, is dat open wanneer jij denkt te gaan golfen? Zijn er douches waar je gebruik van kan maken? Is de club makkelijk bereikbaar? Zijn er lockers om jouw spullen op te bergen? En ga zo maar door…

Hoe belangrijk je elk van bovenstaande punten vindt en welke impact dat heeft dat op jouw keuze? Dat is uiteraard iets wat voor iedereen anders ligt en waar jij zelf een keuze moet maken. Bovenstaande lijst geeft je in elk geval een idee van de verschillende aspecten van een golfclub die je wat nader kan bekijken bij het maken van jouw keuze.

Veel succes! Laat gerust weten in de comments welke zaken jij nog belangrijk vindt bij het zoeken van een nieuwe golfclub!

Tee off

No Comments

Starten met sporten…

Op 28/05/2021 heb ik me ingeschreven in de golfclub Royal Keerbergen Golf Club in… Keerbergen. Het was ondertussen al weer een aantal jaren geleden dat ik nog intensief gesport had (in hoeverre je één à twee keer in de week naar de fitness gaan intensief wil noemen) en het leek mij tijd voor iets nieuws.

Maar wat zocht ik in een sport? Aangezien ik ondertussen zelfstandige zaakvoerder ben in 2 bedrijven en mede-eigenaar in een derde, zocht ik vooral naar een sport die ik kon spelen op mijn ritme. Sporten wanneer ik wil, maar ook een sport waar je alleen op je eigen tempo kan spelen of samen met vrienden wanneer je daar zin in hebt. Ik had me ook voorgenomen om wat meer buiten in de natuur te gaan wandelen – als Enterprise Architect werk je helaas vooral binnen – en met mijn drukke agenda kan ik me moeilijk binden tot een sport in teamverband waar je geacht wordt aanwezig te zijn op de training of wedstrijden.

Golf

Sinds mijn studententijd aan het Koninklijk Atheneum Keerbergen had ik al interesse in de golfclub wat verder in de straat maar dat was in die tijd – wellicht door het bekende vooroordeel dat golfen duur is – geen optie voor me. Nu ik het opnieuw wilde bekijken bleek dat na wat opzoekwerk goed mee te vallen; beginnen met golf kan via een “Start to golf”-pakket wat iets van 500 euro kost voor 9 maanden toegang tot de club en qua materiaal kan je eigenlijk al starten met tweedehands clubs die ergens tussen 250 – 400 euro zullen kosten. In totaal dus rond de 900 euro… best veel geld denk je dan. En misschien wel. Zeker en vast voor de 16-jarige Mike die dacht met de sport te starten, maar voor de ondertussen tweemaal zo oude Mike, die een mooie kans ziet tot netwerken en het uitbouwen van zakelijke relaties (lees: de onkosten in de boekhouding opnemen) valt dat al bij al nog wel mee(*).

Nu, ik weet wat je denkt; “golf is toch geen “echte” sport?”. Wel dat hangt er zoals bij vele sporten van af van hoe je er zelf mee omgaat; ik kan je in elk geval al meegeven dat het veel intensiever en vooral ook technischer is dat je op het eerste zicht zou denken, maar daarover later een andere post.

Als jouw idee van “echte sport” zich echter beperkt tot: jezelf in strakke pakjes hijsen om op een fiets in het midden van de straat tegen 45 km/h – wat na die witte leugen eigenlijk maar 30km/h was – te “vlammen” om dan 3h op café te zitten; om met de bal aan de voet een veld over te lopen om daarna 10 minuten drama te verkopen – rollend op het gras uiteraard- omdat iemand in jouw richting niest of je toevallig aanraakt; of om in de fitness hijgend, roepend, kreunend en high-five-end (?) rond te toeren omdat je toch wel één volle keer het zwaarste gewicht van het toestel hebt kunnen tillen… tot groot genoegen van de knappe fitnesscoach – of dat denk jij alvast, zij wordt daar uiteraard voor betaald; dan vrees ik dat golf inderdaad niet tot de categorie echte sport behoort.

Wat is golf dan wel? Mijn eerste indruk is dat het een uitdagende sport is op zowel fysiek, mentaal en technisch vlak, waar je enorm veel vrijheid geniet en waarbij je tijdens de uitoefening van de sport ook gewoon kan genieten van de prachtige natuur rondom je. Het is een sport met veel regels en een bepaalde etiquette, die je allen geacht wordt te kennen – want je bent je eigen scheidsrechter, maar eveneens een sport waar je je zeer creatief kan uiten. En ik ben nog maar pas begonnen… ik kijk er naar uit om de baan in Keerbergen te verkennen en later banen elders in de wereld te spelen.

(*) Opmerking: Mijn golfuitrusting heeft me uiteindelijk wel ongeveer 2.000 euro lichter gemaakt omdat ik wat groter ben dan gemiddeld (1.90m) en wilde voorkomen dat ik d.m.v. incorrect materiaal mijn zin om te spelen zou verliezen of een slechte houding zou ontwikkelen wat dan weer andere problemen met zich meebrengt. Weet ook dat je na start to golf de volle pot voor een lidmaatschap betaalt, wat in Keerbergen 1.550 euro lidgeld (dus per jaar) én 1.975 euro toetredingsvergoeding (éénmalig) zal kosten. Pijnlijk…maar de moeite waard… of daar ga ik voorlopig toch van uit!

Waarom dan een blog?

Het doel van deze blog is eenvoudig; ik wil graag bijhouden wat mijn ervaringen met het spelen, trainen en algemeen beleven van golf zijn. Ik kan je al meegeven dat het niet steeds rozengeur en maneschijn is; het kan bijvoorbeeld enorm frustrerend zijn om jouw swing gewoon niet goed te krijgen na uren proberen. Bovenal wil ik iedereen die denkt te starten met deze sport, of zij die al even bezig zijn, meegeven wat ik geleerd heb en welke tips en trucks voor mij zoal werken. Zoals gezegd is golf erg technisch en niet iedereen leert deze dingen op dezelfde manier aan dus verschillende perspectieven kunnen steeds helpen.

Het is in de eerste plaats een blog voor mezelf, en mensen die zoals mij die graag meer willen leren over de sport en hun ervaring willen delen.

Ik ben Mike en ik speel golf. Welkom op mijn site: Mike Golft!

Categories: Algemeen