So you want to become a Rabbit: Hoe start je met golfen?

No Comments

Goed, dus je hebt al wat opgezocht, misschien al eens een golfclub bezocht of wat wedstrijden op tv, youtube of elders op social media zien passeren. Wat nu? Hoe start je met golfen? Wat zijn de allereerste stappen? Deze post is de eerste in een serie van posts rond starten met golfen.

Eerste stappen: Do some research

Goed bezig! Je bent al goed op weg door het lezen van deze blog 😉

Maar, sla er ook eens andere bronnen op na. Wat zijn belangrijke dingen om te weten voor je start met golfen?

  • Je gaat een relatief grote investering aan. Reken op opstartkosten van minimaal 1000 euro en na de opstart (6 tot 9 maanden) mag je dan nog eens één à tweeduizend euro rekenen voor lidgeld, een volle set clubs, kleding, …
  • Je speelt niet zomaar meteen op de golfbaan! Er werd me gezegd dat dit enkele maanden tot een jaar kan duren voordat je zonder beperkingen op de green mag vertoeven. Tot die tijd oefen je en bereid je je voor op de verschillende examens (google “Route 36” voor wat meer info)
  • Golf is een énorm technische sport, bereid je dus voor op héél wat oefenen op de verschillende swings, putts, …
  • Er gelden strikte regels en etiquette; badslippers en een joggingbroek? Die laat je beter thuis of ten minste, daarmee ga je niet golfen. Meer in een volgende post.

Het leuke nieuws? Er zijn golfclubs over de ganse wereld en je kan na het behalen van jouw Hcp 36 quasi overal gaan spelen! (Mits het betalen van een green fee, of course…). Alleen in België zijn er al verschillende prachtige locaties om te bezoeken. De sport is ook enorm uitdagend zowel op mentaal als technisch vlak en laat je toe om van de natuur te genieten terwijl je de sport uitoefent.

Biggest take-away so far? Leren golfen is een investering zowel in termen van geld als tijd… maar het is ook een enorme leuke ervaring en iets waar je enorm veel voldoening en plezier kan uit putten (pun intended).

Oh, en wat is een Rabbit? Een Rabbit is een beginnende golfer met een handicap boven 36.

Op zoek naar een golfclub

Anders dan met de meeste sporten kan je golf niet zomaar buiten clubverband beoefenen. Je moet immers aangesloten zijn bij een club om toegelaten te worden als golfer op de verschillende banen (in realiteit heb je ook een handicap van minstens 36 – of lager – nodig) doorheen België, Europa en de rest van de wereld. Je kan wel matjes kopen om je te helpen putten, maar tenzij je beschikt over een terrein met 200-300m vrije ruimte en heel veel zin om na het trainen al jouw golfballen zelf bij elkaar te rapen, beschik je doorgaans niet over de faciliteiten van een golfclub om te trainen. Laat staan dat je zomaar even een golfbaan in jouw achtertuin terugvindt.

Je moet dus op zoek naar een club. Een paar tips:

  • Zoek een golfclub in jouw buurt, in de buurt van jouw werk of op een route waar je vaak langs moet. Je moet véél kunnen oefenen in het begin dus je wil geen half uur rijden elke keer als je zin hebt om op de driving range wat ballen te slaan.
  • Zoek een club die “start to golf” aanbiedt. Dit is een traject gebouwd rond het aantrekken en opleiden van nieuwe golfers (= rabbits) en kost doorgaans heel wat minder dan een volledig membership.
  • Kijk de lidgelden en wat je er voor in de plaats krijgt goed na. Eens “Start to golf” afgelopen is ga je over naar een full member, in RKGC (Royal Keerbergen Golf Club) is dat relatief duur, maar in plaats daarvan krijg je bijvoorbeeld wel ongelimiteerd toegang tot de driving range inclusief gratis practice ballen. In andere clubs koop je hiervoor een “ballenkaart”.
  • Ga eens langs en bekijk de faciliteiten van de club. Sommige clubs hebben bijvoorbeeld practice holes zodat je sneller het gevoel krijgt op de baan te spelen. Goede oefenfaciliteiten zijn van belang, aangezien je in het begin vooral hier gebruik van zal maken.
  • Leer wat bij over de golfpro’s van de club. Zij begeleiden je bij jouw route 36 traject, maar leren je vooral ook de verschillende technieken, regels, etiquette, … Best om dus even na te gaan welke pro’s een club in dienst heeft.
  • Bekijk ook even de andere secundaire faciliteiten van de club; is er een clubhuis en zo ja, is dat open wanneer jij denkt te gaan golfen? Zijn er douches waar je gebruik van kan maken? Is de club makkelijk bereikbaar? Zijn er lockers om jouw spullen op te bergen? En ga zo maar door…

Hoe belangrijk je elk van bovenstaande punten vindt en welke impact dat heeft dat op jouw keuze? Dat is uiteraard iets wat voor iedereen anders ligt en waar jij zelf een keuze moet maken. Bovenstaande lijst geeft je in elk geval een idee van de verschillende aspecten van een golfclub die je wat nader kan bekijken bij het maken van jouw keuze.

Veel succes! Laat gerust weten in de comments welke zaken jij nog belangrijk vindt bij het zoeken van een nieuwe golfclub!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *